Elliott Gould
Data urodzenia: 1938-08-29
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty 1. Barbra Streisand (21.03.1963 - 09.07.1971, rozwód), syn Jason (ur. 29.12.1966); 2. dwukrotnie z Jennifer Bogart (08.12.1973 - 1976, rozwód) i (od 09.06.1978), 2 dzieci

Biografia:
Elliott Gould (ur. 29 sierpnia 1938 r.) jest nominowanym do Oscara amerykańskim aktorem. Najbardziej znany jest z produkcji z lat 70-tych, gdyż wystąpił wtedy w wielu kasowych przebojach Hollywood. Naprawdę nazywa się Elliott Goldstein. Urodził się na nowojorskim Brooklynie. Jesy synem żydowskich imigrantów ze Wschodniej Europy. Jego matka, Lucille, sprzedawała kwiaty do sklepów, a ojciec, Bernard Goldstein, pracował w przemyśle garderobianym. Skończył Professional Children's School. Gould jest jednym z najbardziej znanych amerykańskich aktorów lat 70-tych, głównie za sprawą roli Trappera Johna w filmie Roberta Altmana, pt. "MASH". Inne znaczące role to te w takich filmach jak: "Bob i Carol i Ted i Alice" (nominacja do Oscara), "O jeden most za daleko", "Koziorożec jeden", "Dama zniknęła. Gould współpracował z takimi sławami jak Humphrey Bogart i Robert Mitchum, kiedy wcielił się w postać detektywa Philipa Marlowe w kolejnym filmie Altmana pt. "Długie pożegnanie". Sześć razy prowadził program "Saturday Night Live", pojawił się także w jego 16 serii (1990-1991), w epizodzie prowadzonym przez Toma Hanksa. W 1980 roku, Gould wystąpił także w dwóch filmach Disney'a, "Ostatni lot arki Noego" oraz "Diabeł i Pan Devlin" z Billem Cosby'm. Gould znany jest także z wielu ról na Broadway'u m.in. w takich sztukach jak 'Irma La Douce', 'Say', 'Darling, I Can Get It for You Wholesale' (podczas pracy przy tej sztuce poznał swoją przyszłą żonę, Barbrę Streisand), 'Drat! The Cat!' czy 'Little Murders'. W późnych latach 70-tych jego kariera trochę zwolniła, jednak nadal grywał charakterystyczne role w filmach i serialach. Wystąpił w sitcomie "E/R", a także pojawił się gościnnie w kultowym serialu "Przyjaciele". Aktor ponownie zwrócił na siebie uwagę krytyków rolą w filmie Warrena Beatty'a "Bugsy". W konsekwencji wystąpił w głośnym filmie "Więzień nienawiści" jako chłopak matki bohatera odgrywanego przez Edwarda Norton'a. Zagrał także w popularnej sadze filmów o Oceanie. Goulda można obecnie zobaczyć w reklamach Save Ellis Island, a także w radiowych reklamówkach Gordon Flesch Company. Gould był żonaty aż trzykrotnie, dwa razy z tą samą osobą. Jego pierwszą żoną była piosenkarka Barbra Streisand (od 21 marca 1963 roku do 9 lipca 1971 roku), z którą ma syna, także aktora, Jasona. Potem Elliott poślubił Jennifer Bogart (pierwszy ślub odbył się 8 grudnia 1973, a rozwód w 1976 roku, para ponownie pobrała się 9 czerwca 1978 roku, by rok później ogłosić separację). Ma z nią dwójkę dzieci.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 2012 Doktor Rosenthal
0.0 2011 Jack Geller (gościnnie)
6.2 2011 Jack Geller (gościnnie)
0.0 2011 Jack Geller (gościnnie)
5.8 2011 Jack Geller (gościnnie)
7.6
Amerykański tata
American Dad!
2005 Jack Geller (gościnnie)
6.5
Mistrzowie horroru
Masters of Horror
2005 Jack Geller (gościnnie)
7.9 2003 Jack Geller (gościnnie)
9.0 2002 Jack Geller (gościnnie)
7.5
Narzeczona dla kota
Neko no ongaeshi
2002 Jack Geller (gościnnie)
6.3
Dar z nieba
Picking up the Pieces
2000 Jack Geller (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Earnest Boozell (gościnnie)
8.7 1999 Jack Geller (gościnnie)
6.4
Wiecie, jak jest...
It's Like, You Know...
1999 Jack Geller (gościnnie)
6.6
Mocne uderzenie
Big Hit, The
1998 Jack Geller (gościnnie)
8.3
Więzień nienawiści
American History X
1998 Jack Geller (gościnnie)
7.5 1998 Jack Geller (gościnnie)
10.0 1998 Jack Geller (gościnnie)
7.3
Lśnienie
Shining, The
1997 Jack Geller (gościnnie)
6.8
Ja się zastrzelę
Just Shoot Me!
1997 Jack Geller (gościnnie)
7.3 1996 Jack Geller (gościnnie)
7.1
Prawo Burke'a
Burke's Law
1994 Jack Geller (gościnnie)
6.4
Dotyk anioła
Touched by an Angel
1994 Jack Geller (gościnnie)
7.9
Przyjaciele
Friends
1994 Jack Geller (gościnnie)
8.6 1993 Jack Geller (gościnnie)
7.0
Diagnoza morderstwo
Diagnosis Murder
1993 Jack Geller (gościnnie)
6.9
Nowe przygody Supermana
Lois & Clark: The New Adventures of Superman
1993 Jack Geller (gościnnie)
6.5 1991 Jack Geller (gościnnie)
7.0
Prawo pustyni
Principe del deserto, Il
1991 Jack Geller (gościnnie)
10.0 1991 Jack Geller (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.0
Moje pierwsze 40 lat
Miei primi quarant'anni, I
1987 Jack Geller (gościnnie)
5.7 1986 Jack Geller (gościnnie)
7.7
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1985 Jack Geller (gościnnie)
6.8
E/R
1984 Jack Geller (gościnnie)
6.9
Autostopowicz
Hitchhiker, The
1983 Jack Geller (gościnnie)
9.3 1982 Jack Geller (gościnnie)
7.1
Ucieczka na Atenę
Escape to Athena
1979 Jack Geller (gościnnie)
7.6
O jeden most za daleko
Bridge Too Far, A
1977 Jack Geller (gościnnie)
6.3
Harry i Walter jadą do Nowego Jorku
Harry and Walter Go to New York
1976 Jack Geller (gościnnie)
5.0 1976 Jack Geller (gościnnie)
6.6
Uciekający punkt
Getting Straight
1970 Jack Geller (gościnnie)
8.7 1954 Jack Geller (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Elliott Gould filmy Elliott Gould najlepsze filmy Elliott Gould zdjęcia Elliott Gould galeria Elliott Gould biografia Elliott Gould nominacje Elliott Gould nagrody i wyróżnienia Elliott Gould filmografia Elliott Gould aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.