Fairuza Balk
Data urodzenia: 1974-05-21
Miejsce urodzenia: Point Reyes, Kalifornia, USA

Biografia:
Swoje oryginalne imię zawdzięcza ojcu, bowiem po arabsku Fairuza znaczy turkusowy, a takiego koloru oczy posiada. Jej rodzice rozstali sie gdy była mała dziewczynką i matka zabrała ją do Vancuver. W wieku 9 lat zaczeła sie jej przygoda z aktorstwem, The Best "Christmas Pageant Ever" i "Podstęp" były jej pierwszymi telewizyjnymi produkcjami. Wraz z matka przeprowadziła sie do Londynu, by w wieku 10 lat zagrać Dorotke w filmie "Return to Oz" Waltera Murcha. W tym samym roku zagrała jeszcze w "Deceptions", zaś później w "The Worst Witch" Roberta Younga i "Biednej bogatej dziewczynce". Mając 13 lat wyprowadziła sie od matki, by zacząć nowe życie w Paryżu. Decycja ta spowodowana była zbyt wczesnym dorastaniem Fairuzy. Jej matka jednak nie dała za wygrana i zabrała córke z powrotem do USA. Miała odzyskać dzieciństwo w szkole, jednakże stwierdziła, że nie pasuje do tego środowiska i w wieku 15 lat zrezygnowała z dalszej nauki. Kolejnym filmem w którym wystąpiła był"Valmont" Milosa Formana, w którym jako Cecile pokazała swoj wielki talent. W początkach lat 90 tych swe poczynania aktorskie dzieliła między telewizyjne produkcje, a występowaniem w niezależnych filmach. Sukcesem okazała sie jej rola w Gas Food Lodging" Allison Anders, za którą to otrzymała Independent Spirit Award dla najlepszej aktorki. Jej dalsza kariera toczyła sie juz bez problemów.Wystąpiła m.in w takich filmach jak:"Wyspa doktora Moreau", "U progu sławy", "Kariera frajera". Popularność przyniosła jej rola nastolatki w filmie "Szkoła Czarownic" Andrew Fleminga, gdzie zagrała bardzo mroczno i niezykle wiarygodnie. Zreszta aktorka posiada mroczna duszę. Nosi czarne ubrania, ma 5 kotów (ich imiona to:MoMo, Scout, Oscar, Sweetpea Poteet Tennessee i Mouse), prowadzi w Hollywood sklep z przedmiotami okultystycznymi"Panpipes", ma 9 tatuaży i kolczyk w nosie. Pisze poezje, gra na gitarze, śpiewa i tańczy i jak sama twierdzi pożegnała szybciej dzieciństwo by dłużej cieszyć się życiem.
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
9.5 2011 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
6.5
Mistrzowie horroru
Masters of Horror
2005 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
6.7
Gang braci
Deuces Wild
2002 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
8.3
Rodzina Soprano
The Sopranos
1999 Agentka FBI Deborah Ciccerone (gościnnie)
8.0
Głowa rodziny
Family Guy
1999 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
8.3
Więzień nienawiści
American History X
1998 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
6.0
Wyspa doktora Moreau
Island of Dr. Moreau, The
1996 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
6.6
Szkoła czarownic
Craft, The
1996 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
7.6
Rzeczy, które robisz w Denver będąc martwym
Things to Do in Denver when You're Dead
1995 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
6.4
Zbrodnie wyobraźni
Imaginary Crimes
1994 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
7.6 1989 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
7.6 1989 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)
8.2
Biedna mała bogata dziewczynka
Poor Little Rich Girl: The Barbara Hutton Story
1987 Connie D'Amico (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Fairuza Balk filmy Fairuza Balk najlepsze filmy Fairuza Balk zdjęcia Fairuza Balk galeria Fairuza Balk biografia Fairuza Balk nominacje Fairuza Balk nagrody i wyróżnienia Fairuza Balk filmografia Fairuza Balk aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.